Krónika

2012. május 21.

Május 19-én adta hírül a Magyar Nemzet, hogy megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt az abortusztabletta, amellyel világszerte végeznek műtéti beavatkozás nélkül terhességmegszakításokat.

Május 21-én a KDNP-s Nagy Kálmán napirend előtti felszólalásban tiltakozott a tabletta engedélyezése ellen, mondván a KDNP az abortusz minden formáját elutasítja. Ez után kitért arra, hogy Magyarországon sok az abortusz, ami azt a látszatot kelthette, hogy az abortusztabletta bevezetésének hatása lenne az abortuszok számára, ami nemzetközi példák alapján nem várható. Szócska Miklós, a szintén KDNP-s egészségügyért felelős államtikár válaszában elmondta, hogy a regisztráció nemzetközi kötelezettség volt, de a tabletta OEP által történő befogadása és az alkalmazás nem az. Mivel szerinte vita van a magyar orvosok körében arról, hogy a tabletta biztonságos-e, a tabletta alkalmazását nem kezdik meg az állami egészségügyben. Ezzel ellentétben hét éve a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium olyan állásfoglalást adott ki, amely az abortusztabletta bevezetését támogatta.

Parlamenti sajtótájékoztatóján Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és Nagy Kálmán elmonta, hogy a KDNP az abortusz minden formáját ellenzi.

Szócska Miklós még aznap este egymásnak ellentmondó kijelentéseket tett a témában a HírTV-nek adott interjújában. Egyrészt kijelentette, hogy a tabletta nem kerül alkalmazásra, másrészt azt is mondta, hogy az alkalmazás még egy hosszú folyamat része, hogy egyeztetnek a szakmákkal, ahonnan ellentétes jelzéseket kapnak, valamint hogy a tabletta használatát, illetve annak elvi lehetőségét intézményi keretek közé kell szorítani, majd elismételte, hogy a szer OEP általi befogadására és a tabletta használatára nem kerül sor.

http://mno.hu/belfold_archiv/meg-nem-lesz-abortusztabletta-magyarorszagon-1077652

http://index.hu/belfold/2012/05/22/ismeretlen_szakmai_velemenyel_jegelik_az_abortusztablettat/

http://kdnp.hu/media/videotar/abortusztabletta-%E2%80%93-sajtotajekoztato

http://m.mno.hu/ahirtvhirei/szocska-tudtuk-hogy-ez-a-problema-kozelit-video-1077759