Krónika

2011. június 8.

Viviane Reding igazságügyi EU-biztos Strasbourgban, az Európai Parlamentben az új magyar alkotmányról folytatott vitában azt mondta: nincs összhangban az Európai Unió Progress Programjának szabályaival az abból anyagilag támogatott magyarországi abortuszellenes kampány.
Az EU felszólította Magyarországot a kampány leállítására, a plakátok leszedésére. Felmerült, hogy visszakövetelik az országtól az EU Progress Programjából megítélt támogatási összeget.  A Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről úgy nyilatkoztak, hogy egyszerű jogtechnikai kérdésként kívánják kezelni az ügyet, mivel ők csupán eltérően értelmezték a szerződést a pályázati pénzről.
Az érvelés azért sántít, mert a támogatási egyezménynek már a címe is („Férfi-női egyenlőség népszerűsítése Magyarországon") világossá teszi, hogy azzal, de önmagában a nemek közti esélyegyenlőség szellemében működő Progress Programmal sem egyeztethető össze egy lényegében a nőket hibáztató kampány finanszírozása.
A plakátokat végül június 5-ével eltávolították a közterületekről – hogy uniós nyomásra-e, arról a minisztérium nem nyilatkozott, tájékoztatásuk szerint ők csupán május 31-ig tervezték a kampányt. 


http://patent.org.hu/az-eu-nem-tamogatja-az-abortuszellenes-kampanyt
http://hirszerzo.hu/belfold/20110615_abortuszellenes_kampany_nefmi
http://www.mno.hu/portal/792273