Hírek az abortuszról

A Gyermekvédelmi törvénnyel szigorítja a kormány az abortuszt

A Gyermekvédelmi törvény módosításával a kormány szigorúbb feltételekehez köti mostantól a kiskorúak abortuszát. Ráadásul a kiskorúnak nem lesz szüksége szülői beleegyezésre a terhesség titokban való kihordásához, és a megszült gyerek örökbeadásához, csak az abortuszhoz.

A Társaság a Szabadságjogokért számolt be a mai napon ezekről a fejleményekről sajtóközleményében. A Gyerekvédelmi törvény szigorúbban határozza meg a válsághelyzetet, mint eddig az abortuszt szabályozó Magzatvédelmi törvény. A válsághelyzet meghatározása a Magzatvédelmi törvény szerint így hangzik: "Súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz." Ehhez most hozzátoldották a Gyerekvédelmi törvényben, hogy a válsághelyzetnek olyannak kell lennie, amely "veszélyezteti a gyermek egészséges megszületését", ami nyilvánvalóan szűkíti a válsághelyzet fogalmát. A TASZ szerint megingatja a jogbiztonságot, hogy a válsághelyzetet az egyik törvény így, a másik úgy határozza meg. Illetve hozzátehetjük, hogy az új meghatározás, ha ezt fogják alkalmazni, szigorítja az abortuszt.

A Gyerekvédelmi törvény módosítását azért is kritizálja a TASZ, mert ahogy eddig is az abortuszhoz a kiskorú szülőjének hozzájárulása kell, viszont ha a gyerek amellett dönt, hogy titokban kihordja a terhességet, és megszüli a gyereket, akkor nem kell majd szülői beleegyezés. Félő, hogy ez a törvény arra sarkallhat egyes kiskorúakat, hogy ne kérjenek segítséget a szüleiktől, ha teherbe esnek, illetve nyomást gyakorol a kiskorúra, hogy az egyik megoldást válassza ahelyett, hogy átgondolt döntést hozna.

A TASZ sajtóközleményét lásd itt.