Hírek az abortuszról

Megszűnt a tablettás abortusz a Rózsacenterben

Fölfüggesztette a tablettás terhességmegszakítást a Rózsakert Medical Center – erről Csermely Gyula, a magánvállalkozás tulajdonosa beszélt a „Markáns Beszélgetések” egészségpolitikai fórumon.

Szerinte a tabletta alkalmazhatóságával kapcsolatos politikai vitában eszközként használták intézményét. Miközben ők minden esetben valamennyi előírást betartva végezték a beavatkozást. Csermely Gyula szavaiból kiderült az is, hogy az évente húszszázalékos forgalombővüléssel büszkélkedő intézménye árbevételének alig egy százalékát adta ez az ellátás. Így nekik semmiképpen sem éri meg, hogy a tablettáról zajló politikai vita kereszttüzében emlegessék a vállakozást.

Itthon egyetlen klinikán, a Rózsakert Medical Centerben alkalmazták az abortusztablettát. A magáncég több száz ilyen beavatkozást végzett. Néhány hete a Népszabadság birtokába került feljegyzésből derült ki, hogy a gyógyszeres abortusz betiltásának lehetőségeit kutatva egyebek mellett a kormányzat azt is vizsgálja, hogy miként lehetne megszüntetni a tabletta alkalmazását a klinikán. Az intézményben az ÁNTSZ szakmai ellenőrzést végzett, amelynek keretében azt vizsgálták, megvannak-e a feltételei a Rózsakert klinikán az abortusz elvégzésének, jogszerűen végez-e terhességmegszakítást a magánrendelő. Akkor a tiltás lehetőségeit vizsgáló jogász még arra jutott, bármit is találnak az ÁNTSZ ellenőrei, csak átmenetileg, néhány hétre-hónapra van lehetőség a Rózsakert Centerben végzett tablettás abortusz hatósági felfüggesztésére. Bár erre nem került sor, a klinika maga dobta be  a törülközőt.

Az egészségügyi államtitkárságnak készített  szakértői véleményből az is kiderült, hogy nincs jogi lehetőség a tabletta betiltására. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI–OGYI) regisztrálta az abortusztablettát, az alkalmazás kockázata, hosszú távú mellékhatásai miatt az eljárás engedélyezése máig nem történt meg. Hiába támogatja szakmai kollégiumi állásfoglalás hét éve a tabletta használatát Magyarországon is, a széles körű alkalmazásához májusig hiányzott a vegyület hazai gyógyszerhatósági regisztrációja. Ez az adminisztratív akadály ugyan elhárult, a tablettás terhességmegszakítás gyakorlati bevezetése mégis húzódik a kereszténydemokrata politikusok "aggályai" miatt. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Nagy Kálmán KDNP-s képviselő és Harrach Péter frakcióvezető "noszogatására" májusban sietett bejelenteni, hogy Magyarország elutasítja az abortusztabletta alkalmazását. Szócska akkor azt mondta, hogy a készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt, csak ezért történt meg. Hozzátette azt is, hogy a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek: a készítmény beszerzésére, forgalmazására, illetve OEP-támogatására nem kerül sor.

A GYEMSZI által a tabletta betiltását vizsgáló feljegyzés azonban egyértelműen azt állítja: az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező abortusztabletták egyedi beszerzésének tiltására sem az egészségügyi államtitkár, sem az egészségügyért felelős miniszter nem rendelkezik hatáskörrel, a hatályos jogszabályok ilyen jogkört nem adnak a számukra. A feljegyzés készítői a tablettás abortusz tiltására egyetlen megoldásnak vélik, ha a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium véleménye a kémiai terhességmegszakítás biztonságosságáról és hatékonyságáról megváltozna. Szerintük csak a beavatkozást nem támogató kollégiumi állásfoglalás segíthet abban, hogy az orvosok ne ajánlják fel betegeiknek a tablettás terhességmegszakítás lehetőségét, és ne kezdeményezzék a szer egyedi beszerzését sem.

Forrás: Népszabadság