Nyomtatás

„Egyetlen nő teste felett sem rendelkezhetünk” - történetek az abortusztablettáról

Megkapta a forgalombahozatali engedélyt az abortusztabletta, az egészségügyi államtitkár azonban "szakmai kételyekre" hivatkozva megálljt parancsolt. Az összeállításunkban megszólaló orvosok és a tablettát ismerő betegek szerint a gyógyszer kíméletesebb, és azokban az országokban, ahol engedélyezték, nem nőtt az abortuszok száma. Szerintük a szakma egységes ebben a tekintetben, csak félnek.

Ösztöndíjas voltam Franciaországban, amikor kiderült, hogy terhes vagyok. Nem ismertem senkit, és mivel korábban már volt műtéti terhességmegszakításom, rettenetesen féltem” - mondja a 33 éves Csenge. Az eset két éve történt, akkor még sosem hallott az abortusztablettáról. „Bementem az első kórházba, két nappal későbbre kaptam konzultációs időpontot. Aki felvilágosított, elmondta, milyen lehetőségek közül választhatok, elmondta azok előnyét és hátrányát. A műtéti eljárásra három hetet kellett volna várnom, akkor voltam a hetedik hétben. Nem akartam kockáztatni, és minél gyorsabban túl szerettem volna lenni az egészen” - meséli. Csenge átesett a kötelező körökön, vért vettek tőle, ultrahanggal is megnézték, végül kapott egy külön szobát és az első tabletta bevétele után két nappal bevette a második gyógyszert. „Erős vérzésem lett, erős görcsökkel. Nekem nehezebb volt, hogy végig tudatomnál voltam, viszont három óra alatt vége volt. Persze, a legjobb elkerülni az abortuszt, de a saját testemről én döntök, nem a politika.”

Blanka 29 éves volt, és már régóta szeretett volna gyereket. A terhessége nyolcadik hetében derült ki, hogy nincs szívhangja a magzatnak. „Az orvosom elmondta, mi a teendő, és azt is elmondta, hogy a műtét mellett egy másik lehetőség is van, az abortusztabletta. Nem akartam műtétet, mivel ott nagyobb a kockázata annak, hogy később nehezen eshetek teherbe. Amúgy is félek az altatástól, félek a műtétektől. A tablettát választottam. Mindenre felkészítettek előtte. Erős vérzésem volt, erősen görcsöltem is. Amikor teljesen kiürült minden, megnézett az orvosom, hogy minden rendben van-e. Szerencsére, nem volt szükség semmi másra.” Blanka sem abortuszpárti, de azt mondja, az ő esetében az abortusznak egészségügyi indokai voltak. „Egyik megoldás sem jó, sem a műtét, sem a gyógyszer. De ez nem is erről szól. Milyen alapon határozza meg bárki, melyik módszert vagyok köteles választani? Ez rám tartozik, és maximum arra, akivel meg akarom osztani.”

Nem orvosi kérdés

Hogy abortusztabletta-ügyben mi zajlik itthon, már nehezen követhető. Miközben a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakkollégium a terhességmegszakítás egyik lehetséges módjának tekinti a gyógyszeres beavatkozást már 1998 óta, és miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az egészségügyi indokból elvégzendő középidős terhességmegszakítás (12.hét után) nem végezhető a tabletta nélkül, Magyarországon újra ideológiai vitává fajult a kérdés.

Az abortusztablettát múlt héten törzskönyvezték, de feltételezhetően a körülötte lévő viták miatt jelentette be Szócska Miklós államtitkár a HírTV-ben, hogy „olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért az egészségügyi szakállamtitkárság úgy döntött, hogy a készítmény beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem fog sor kerülni.” Hétfőn egyébként a KDNP egészségügyi szakpolitikusa, Nagy Kálmán úgy fogalmazott: „egy olyan országban, ahol évente eltűnik egy közepes városnyi ember, az abortusz semmilyen új formájának bevezetése nem indokolt.”

Évekkel ezelőtt a szakma támogatta a gyógyszert, de gyártó híján nem lehetett forgalmazni. Annak ellenére, hogy Magyarországon nem tiltott az abortusz, az a furcsa helyzet áll elő, hogy annak módjáról nem orvosok, hanem politikusok döntenek - mondta a hvg.hu-nak, az ügy kényessége miatt egy neve elhallgatását kérő szülész-nőgyógyász, aki jól ismeri a tabletta hatásait. „Dönthet úgy egy közösség, hogy az abortusz minden formáját megtiltja, de abban az esetben, ha nem ez van, és a szakmai eljárásrend is úgy emlegeti az abortusztablettát, mint a terhességmegszakítás egyik lehetséges módját, akkor nonszenszensz, ami ebben az országban zajlik” - véli. Szerinte ez az egész, ezen a ponton már nem orvosi kérdés.

Mint mondta, a terhesség megszakítására különböző módszerek vannak, mindegyiknek van előnye és hátránya. A műtéti megoldásra az orvos azt mondta: ebben az esetben sérülhet a méh, nagyobb a műtét alatti fertőzés kialakulásának veszélye, előfordulhat, hogy később gyulladásos szövődmény alakul ki (ez különösen azoknál lehet veszélyes, akik még nem szültek), és ha nem megfelelően tágítják a műtét során a méhszájat, méhszáj elégtelenség is kialakulhat. „A gyógyszeres megoldásnál a görcsök és az erős vérzés ami fájdalmas lehet.” Az orvos szerint az abortuszt választó, vagy abortuszra kényszerült nők azért választják nagyobb százalékban ezt (főleg, ha tudnak is erről a módszerről), mert megmarad a testük feletti kontroll, tudatuknál vannak végig. Gyorsabb a regenerálódás, szinte nullával egyenlő a fertőzésveszély, gyakorlatilag problémamentes a későbbi teherbe esés esélye is.

Egységesek, csak félnek?

A tabletta egyébként nem egy, hanem két pirulát jelent: az első az elhalást okozza (az váltja ki a szervezetből, hogy ne védje tovább az akkor még csak sejtcsomót), majd a páciens hazamegy. Két nappal később kapja meg a második gyógyszert, amely elindítja a kilökődést. Gyakorlatilag spontán vetélést indít meg. „Bár mi nem szereztünk be még egyedi importengedély alapján az Országos Gyógyszerészeti Intézet által is engedélyezett abortusztablettát, az teljesen legális, elfogadott, a világ sok országában használt, biztonságos módszernek tartom” - mondja lapunknak az egyik fővárosi kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője. Ő is azt mondja: a politikai nem szólhatna ebbe bele, „ha már az abortuszt engedélyezik, nem mondhatják, hogy a két lehetőség közül az egyiket letiltják. A szakma egységes, csak most fél. Senki nem akar abortuszdoki lenni, senki nem mondja, hogy hajtsunk el minél több magzatot. Egy nő teste felett sem rendelkezhetünk viszont. Ha valaki a műtétet választja, bármikor megteheti. Ez az egyenlő bánásmód jár azoknak is, akik a gyógyszer mellett döntenének” - véli.

2011-ben Magyarországon 38 500 abortusz történt. Többek között a Patent Egyesület, vagy a Társaság a Szabadságjogokért szerint is a külföldi példák azt jelzik: a gyógyszeres módszer sehol nem hozta magával az abortuszok számának növekedését. Csupán azzal járt együtt, hogy egyre korábbi időpontokban jelentkeztek terhességmegszakításra, ami pozitív elmozdulás, hiszen minél hamarabb végzik el azt, annál kevesebb komplikációval jár - mondja lapunknak az egyik szülész-nőgyógyász.

A lapunknak megszólaló orvosokkal ért egyet Czeizel Endre orvos-genetikus is, aki az ATV-ben azt mondta: egyetértés volt a szakmai üléseken az abortusztabletta tekintetében. Ő úgy fogalmazott: az, hogy a társadalom megengedi-e az abortuszt, az politikai döntés, ha viszont ez fennáll, akkor a politikának abba nem lenne szabad beleszólnia, hogy milyen módon végzik el a terhesség megszakítását.

Megkerestük az egészségügyért felelős államtitkárságot, hogy megtudjuk, milyen kételyekről beszél Szócska Miklós. Egyelőre nem kaptunk választ.

forrás: hvg.hu