Hírek az abortuszról

Ismeretlen szakmai véleménnyel jegelik az abortusztablettát

Nem tudni, milyen szakmai kételyek miatt nem engedélyezi az egészségügyi államtitkárság a világ közel 40 országában törzskönyvezett abortusztabletta hazai alkalmazását, a tárca legalábbis nem kívánt válaszolni az Index ez irányú kérdéseire. A jelek szerint nem szakmai kérdésről, legfeljebb a kereszténydemokratáknak tett politikai gesztusról van szó. A Társaság a Szabadságjogokért közérdekű adatigényléssel szeretné megtudni az ellenérveket.

Hét évvel ezelőtt a szakma támogatta az abortusztabletta használatát, de azért nem alkalmazták, mert egyik gyártó sem forgalmazta Magyarországon. Most az Országos Gyógyszerészeti Intézet ugyan megadta a forgalomba hozatali engedélyt a szernek, az egészségügyi államtitkárság viszont azt állítja, hogy a gyógyszer használata körül szakmai viták vannak.

Megkerestük ezért kérdéseinkkel az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkárságát, hogy ismertessék, milyen fórumon és kik folytatnak vitát a gyógyszerről, amelyet több mint 20 éve használnak a világ közel 40 országában, így az Egyesült Államokban, Kínában, az Egyesült Királyságban, Kínában vagy a szomszédos Ausztriában is.

A gyógyszert a kilencvenes évek elején a WHO vizsgálatához csatlakozó Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán már vizsgálták. Hét évvel ezelőtt a magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalást adott ki arról, hogy a gyógyszeres terhességmegszakítás  szigorú orvosi ellenőrzés mellett és kórházi körülmények között az abortusz alternatívája lehet a 8. terhességi hétig. A gyógyszert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvette az alapvető gyógyszerek listájára is. A WHO a gyógyszert a terhességmegszakítások hatékony és biztonságos módszereként ajánlja az első trimeszterben a 10. hétig, illetve a második trimeszterben a 12-22. hét között.

Az államtitkárságtól nem kaptunk választ kérdéseinkre. Csak annyit közöltek, hogy amit az ügyben kommunikálni akartak, azt már nyilvánosságra hozták.

A jelek szerint nem szakmai kérdésről, hanem előre lejátszott koalíciós politikai alkuról van szó. Ennek eredményeképpen nyugtatta meg hétfőn Szócska Miklós államtitkár a kereszténydemokratákat arról, hogy a szert nem fogják alkalmazni nálunk, hiába kapta meg a magyarországi törzskönyvet. Hétfőn a KDNP-s Nagy Kálmán felszólalásában azt mondta: a kereszténydemokraták az abortusz semmilyen formáját nem támogatják, így a gyógyszeres eljárást sem. Nagy Kálmán azonban nem az évi 38 ezer, vákuumszívással és kaparással végzett művi abortusz azonnali beszüntetését követelte, csak a tabletta bevezetését kifogásolta. Az immunológus és gyermekgyógyász képviselő szerint a tablettát nem is lehet gyógyszernek nevezni, legfeljebb egy orvosi eljárásnak. Hivatkozott arra, hogy a gyógyszer erős vérzést okoz és súlyos pszichés megterhelést jelent a nőknek, forgalomba hozatalával pedig szerinte az orvosok kilépnek az abortusz folyamatából és minden terhet a nőre hárítanak (arról nem tett említést, hogy a tabletta otthoni használata vagy patikai árusítása Magyarországon sem merült fel, csak orvosi felügyelet mellett, kórházban lenne alkalmazható).

Hétfőn a Hír Tévének adott interjújában Szócska Miklós többször is ellentétesen nyilatkozott arról, hogy az abortusztablettát egyáltalán nem fogják-e engedélyezni vagy csak az állítólagos szakmai vita lezárása után jöhet szóba az alkalmazása. Szócska például azt mondta, hogy a szülész-nőgyógyász szakmával jelenleg is egyeztetnek a kérdésben és ellentétes jelzéseket kapnak. Előbb megemlítette, hogy megvizsgálják a gyógyszer kockázatait, majd rögtön hozzátette, hogy kihasználják azokat a jogszabályi lehetőséget, amelyekkel "a magyar lányokat, asszonyokat megmenthetik ezektől a kockázatoktól". Amikor a riporter megjegyezte, hogy erre a kérdésre akkor később még visszatérnek, Szócska azt mondta: "Isten ments, ezt zárjuk is itt le szerintem".

Egy neve elhallgatását kérő szülész-nőgyógyász az Indexnek elmondta: érthetetlen, miért lett 2005 után ismét politikai kérdés az abortusztabletta ügye, amikor szabályozott körülmények között ma is évente több tízezer terhességmegszakítást hajtanak végre. A gyógyszeres abortusz csak egy másik módszer lenne, ami bizonyos esetekben, főleg korai terheségek esetén, kevesebb szövődménnyel járhat, mint a vákuumszívás és a kaparás.

Az orvos szerint csak arra lenne szükség, hogy a tabletta használatának praktikus, technikai részleteit  pontosan leírják a kórházaknak. "Képzelje el, mi lenne, ha 5 nőnek beadnák a  tablettát a kórházban, és azt mondanák nekik várjanak a folyosón. Aztán egyszer csak sorban elkezdenének görcsölni és a folyosón vérezni. Mi van akkor, ha valaki olyan felelőtlen, hogy beveszi az első tablettát, de nem megy vissza a másodikért. Ekkor benne marad az elhalt magzat, aminek súlyos következményei lehetnek. Az ilyen kockázatokat kellene kizárni, de ez nem a parlament dolga, hanem a szakmáé."

Az abortusz nem tiltott beavatkozás Magyarországon. A ma hatályos szabályozás szerint  a gyermekét elvetetni akaró nőnek két tanácsadáson kell részt vennie, ahol elmondják a kockázatokat, tájékoztatják az örökbe adási lehetőségekről. Ha a nő ennek ellenére úgy dönt, hogy elveteti gyermekét, a beavatkozást a kórházban végrehajtják.

A gyógyszeres abortusznak számos előnye van, de nem mindenben jobb a hagyományos küretnél. Az első tabletta blokkolja a terhesség megmaradásához és fejlődéséhez elengedhetetlen progeszteron hatását, azaz tulajdonképpen megszakítja a terhességet. A nő ezután hazamehet. Két nappal később ismét el kell mennie az orvoshoz, ahol egy másik tablettát kap, amely megnyitja a méhszájat, és erős vérzéssel kiüríti a méh teljes tartalmát. Az erős görcsök miatt szükség lehet fájdalomcsillapításra. Néhány órás megfigyelés után a páciens hazatérhet. A vérzés ezután napokig, sőt hetekig is elhúzódhat.

A tablettával már nagyon korai szakaszban, akár az 5-7. hét között eltávolítható a petezsák. A gyógyszer az esetek 97 százalékában teljesen kiüríti a méhet, de nagyon ritkán előfordul, hogy alkalmazása után vákuumszívásra vagy kaparásra is szükség lehet. A tabletta mellett szól, hogy utána nagyobb az esélye egy későbbi problémamentes szülésnek, ritkábban következik be koraszülés vagy más komplikáció.

Az abortusztablettát több mint 2 millió esetben alkalmazták már a világban. Eddig 11 olyan esetet írtak le, amikor a gyógyszer alkalmazása elvileg összefüggésbe hozható volt a nő halálával. Ugyanígy a művi abortuszoknál is bekövetkezhetnek súlyos komplikációk. A behelyezett eszközök miatt súlyos fertőzés léphet fel, átszakadhat a méh fala, és az altatás miatt halálesetek is bekövetkezhetnek - de a művi abortusznál is rendkívül alacsony a haláleset kockázata, átlagosan 100 ezer beavatkozásra egy haláleset jut.

A WHO szerint azokban az országokban, ahol bevezették a gyógyszeres abortuszt, nem emelkedett a terhességmegszakítások száma.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a fellángoló indulatok korábban is megakadályozták a tabletta kórházi forgalomba kerülését, így azt, hogy a nők egy része hozzáférhessen a korszerűbb, az egészségét kevésbé megterhelő készítményhez. A TASZ ezért közérdekű adatigényléssel igyekszik megtudni, milyen konkrét lépések szükségesek a tabletta tényleges alkalmazásához, illetve mely kutatási eredmények alapján vonja kétségbe a tárca a készítmény biztonságosságát.

forrás: index.hu