Hírek az abortuszról

Egyre több magyar nő megy abortusztablettáért Bécsbe

Az abortusszal kapcsolatos fontos problémákat szoríthat háttérbe az abortusztablettáról folytatott vita. Az új szertől nem várható több terhességmegszakítás - vélik szakemberek.

Az abortusz gyógyszeres formája nagyon hasonlít egy spontán vetéléshez, blokkolja a progeszteron hormon működését, ami a terhesség megszakításában segít – mondta el a Kossuth rádiónak Christian Fiala bécsi nőgyógyász, aki egy olyan klinikán dolgozik, ahol már alkalmazzák az abortusztablettát. Ha nincs elég progeszteron a testben, vagy nem tudja megfelelően kifejteni ezt a védőhatást, akkor a méh összehúzódik, és kilöki az embriót. Ez elég gyakran megtörténik természetes úton is, amikor spontán vetélésre kerül sor, éppen ennek a hormonnak a hiánya miatt. Ez történik az abortusztabletta bevétele után is. Ha egy nő egy ilyen kezelés után kórházba megy, az orvos nem is tud különbséget tenni, hogy gyógyszeres vagy természetes folyamat zajlott le. Sok nő ezért úgy gondolja, hogy ez a módszer természetesebb, mint a műtéti beavatkozás, persze orvosi szempontból, mindkettő mesterséges – mondta a 180 percben nyilatkozó szakember.

Nem újdonság

Christian Fiala hozzátette, az abortusz tablettában orvosi szempontból semmi újdonság nincs. Egyes országokban még nincs meg a lehetőség a gyógyszeres abortuszra, ezeken a helyeken, így Magyarországon is a vita újnak számít. A szakirodalomban azonban ez már régi és megalapozott kezelési mód, Franciaországban már 1988-ban bevezették. Az elmúlt több int húsz évben összegyűlt szakirodalom azt mutatja, hogy a tabletta biztonságos és hatékony, a WHO is felvette az alapvető gyógyszerek listájára, amely egyébként nagyon szűk. Szakmai szempontból tehát az abortusztablettáról nincs vita – tette hozzá az orvos.

Egyre több a magyar páciens

A bécsi nőgyógyász szerint több a módszert már alkalmazó európai ország adatai azt mutatják, hogy az abortuszt választó nők 50-70 százaléka a tablettás beavatkozás mellett dönt, ha teheti. „Ezért fontos megadni a nőknek a szabad választás lehetőségét, hogy a maguk számára eldönthessék, mi a legjobb nekik. Orvosi szemszögből nem mondhatjuk egyikre sem, hogy jobb a másiknál, kicsit különbözőek az előnyeik és kellemetlen hatásaik, ezért fontos az alapos megismertetésük” – mondta Christian Fiala.

A bécsi orvos elmondta, klinikájuknak magyar páciensei is vannak, és számuk növekszik. Ezen nők körülbelül fele célzottan a tablettás terhesség-megszakítás miatt utazik az osztrák fővárosba, mert erre Magyarországon nincs rá lehetőség. A magyar páciensek másik fele például azért választja a bécsi klinikát, mert a műtét előtt nem akar végigmenni az abortuszt megelőző procedúrán, akit beavatkozásnak éreznek a magánéletükbe.

Jobban ösztönöz-e a tablettás módszer?

Christian Fiala szerint fontos észben tartani, hogy az abortusz egy nő számára nehéz döntés, de általában azért hozzák meg, mert úgy érzik, nem tudnak felnevelni még egy gyereket. A legtöbbjüknek már van gyereke, és hogy melyik módszer mellett dönt valaki, annak semmi köze ahhoz, hogy megszakítatja-e a terhességét vagy sem, ez két, egymástól teljesen független döntés. „Először meg kell hozni azt a döntést, hogy valaki az abortuszt választja vagy megtartja a gyermeket, és ha ezt a döntést már felelősen meghozta, akkor kerülhet sor a módszerre. Nagyon sok országban az tapasztalható, hogy nem nőtt az abortuszok száma attól, hogy választható ez a lehetőség, mint ahogy attól sem, hogy könnyebben elérhető a művi terhességmegszakítás. Sokkal inkább attól függ a magzat sorsáról szóló döntés, hogy az anya úgy érzi-e, hogy fel tudja nevelni a születendő gyereket” – mondta a 180 percben Christian Fiala bécsi nőgyógyász.

forrás: MNO