Hírek az abortuszról

Jogvédők szerint a legkiszolgáltatottabb nőket támadja a KDNP

Több jogvédő civil szervezet szerint a KDNP javaslata az abortuszra szánt költségvetési összeg elvonásával nem csökkentené a művi terhességmegszakítások számát, így az a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő nők ellen irányul.

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezetnek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében, amelyet a Magyar Helsinki Bizottsággal, a NANE Egyesülettel, a Labrisz Leszbikus Egyesülettel, a Patent Egyesülettel és a Stop-Férfierőszak Projekt képviselőivel közösen adott ki, emlékeztetnek, KDNP-s képviselőknek a költségvetési törvényhez benyújtott javaslata elvonná a művi terhességmegszakításokra szánt összeget, és azt örökbefogadások ösztönzésére, valamint gyermekvédelemre fordítaná.

Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás javaslata "rendkívül képmutató és teljesen alkalmatlan" az abortuszok számának csökkentésére - írják.

A közleményben kifejtik, a hatályos szabályok szerint az egészségügyi indokkal végzett beavatkozás díját az egészségbiztosítás fedezi. A fizetési kötelezettség alól teljesen vagy részben mentesülhet az, akinek a szociális helyzete ezt indokolja. A módosító javaslat az erre szánt pénzt vonná el - mutatnak rá.

Kiemelik, a javaslat értelmében azok a nők nem jutnának a legális és biztonságos művi terhességmegszakítás lehetőségéhez, akik ennek az árát nem tudják kifizetni. Az abortuszokra fordított állami támogatás elvonása "különösen azért képmutató", mert az állam nem támogat semmilyen fogamzásgátló eszközt vagy módszert, és nem segíti a hozzáférést sem segíti azokhoz - írják a közleményben.

Mint hangsúlyozzák, kutatások bizonyítják, hogy az abortuszok számának csökkentésére az egyetlen hatékony módszer a hozzáférés biztosítása a fogamzásgátló módszerekhez, továbbá az értéksemleges szexuális nevelés. Hasonlóan bizonyított, hogy az abortuszhoz való hozzáférés akadályozása a legszegényebb nőket érinti a leginkább - teszik hozzá.

Megjegyzik, közvélemény-kutatások szerint a magyar társadalom többsége a jelenlegi szabályozást megfelelőnek tartja, és azt az álláspontot képviseli, hogy a terhesség megszakítása egyéni döntés kérdése.

 

forrás: Népszabadság