Hírek az abortuszról

Virágzik az abortuszturizmus a lengyel nők körében

Lengyelországban a művi vetélést Európa egyik legszigorúbb törvénye szabályozza, csak az íreké még keményebb. Legálisan csak akkor lehet megszakítani a terhességet, ha az az anya vagy gyermeke életét veszélyezteti, a magzat gyógyíthatatlan betegségben szenved, illetve ha az áldott állapot nemi erőszak következménye. Ennek következtében Lengyelországban évente kb. 500 abortuszt végeznek, de ennél jóval több a tényleges beavatkozások száma.

Csak egy német klinikán 600-700 lengyel nőnél végeznek terhesség megszakítást évente, de Németországon kívül Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Hollandiában és Nagy Britanniában is tele vannak a klinikák az erre váró lengyelekkel.

A Családtervezők Szövetségénél évente átlagosan 200 ezer hölgy jelentkezik azért, hogy a nem kívánt terhességet megszakíttassa, s ez, valamint a külföldön végrehajtott abortuszok száma adja aktualitását a szejmben újra kezdődött vitának: vajon a vonatkozó törvény a valóságban hatásos-e?

A különböző kormányok egészségügyi miniszterei másképp vélekednek e kérdésben. A jelenleg ellenzéki, jobboldali PiS (Jog és Igazságosság) pártja egykori kabinetjének minisztere szerint ez a törvény rendkívül hatásos, míg a baloldali kormányok volt egészségügy minisztere úgy véli, a jogszabály csak fikció és semmi köze a valósághoz.

A Polska Glos Wielkopolski c. újság megpróbált annak utánajárni, hogy kívánságra ténylegesen csak külföldön lehet-e abortuszt végeztetni. A lap újságírónője talált egy hirdetést, amelynek alapján kapcsolatba lépett egy nőgyógyásszal. Annak elmondta, hogy már két gyermeke van és nem akar ismét szülni, mert ezt körülményei nem teszik lehetővé. Az orvos kérdésére közölte, hogy a terhesség a 8. hétben van.

A szakorvos szerint kétféle módszer is létezik a művi vetélésre: egy gyógyszeres és egy mechanikus. Előbbi ára 800 zloty (több mint 50 ezer Ft), utóbbié 2000 zloty (több mint 120 ezer Ft). Az időpont sem jelenthet gondot, mert azonnal végre tudja hajtani a beavatkozást. Mint később kiderült, a 2000 zloty nem is csillagászati ár, az ország különböző városaiban más-más a piaci helyzet, így az ár is, van ahol akár 5000 zlotyt is elkérnek.

Mint egy másodéves egyetemista a lapnak elmesélte, semmilyen problémát nem okozott olyan nőgyógyászt találnia, aki megszakította kérésére a terhességét. Az orvos magánrendelőjében került sor a dologra. Ezt követelte tőle a fiúja, akivel azóta egyénként továbbra is együtt járnak, s továbbra sincs gyermekük. Még gimnazista korában volt ez az abortusz, a traumát már kiheverte. A hirdetésekben továbbra sem ritkák az ilyen szövegek:”Nőgyógyász a-z-ig”, vagy:”Ciklus visszatérítése”.
Az is az illegális terhesség megszakítások számának növekedéséhez vezet, hogy az állami intézményekben – kórházakban, klinikákon – dolgozó orvosok egy része megtagadja a beavatkozást a jogos esetekben is (pl. a magzat genetikai hibája miatt, noha erre a jogszabály lehetőséget ad), majd a saját magánrendelőjében elvégzi azt. Az illegális abortuszok számát évente 80 és 190 ezer közöttire becslik a szakemberek Lengyelországban. Ugyanakkor az un. pro life közösség, amely a megfogant élet védelméért jö9tt létre, ezt a számot messze túlzónak véli, s éves viszonylatban legfeljebb 3000 terhesség megszakításról beszél. Még ez is messze meghaladja az egészségügyi kormányzat hivatalos adatait, eszerint ugyanis az egész országban évente mindössze 450 illegális abortuszt hajtanak végre.

 

forrás: 168 óra