Hírek az abortuszról

Teljes abortusztilalom Lengyelországban?

Választási játszmák Lengyelországban - újabb abortuszháború kilátásban? Az őszi parlamenti választások közeledtével ismét forró politikai témává vált a művi terhességmegszakítás Lengyelországban, miután a szejm asztalára került egy állampolgári törvényjavaslat az abortusz teljes tilalmáról. Válaszul a lengyel baloldal parlamenti pártja saját javaslatot tett az érvényben lévő törvény enyhítésére.

 

A civil kezdeményezés, amely a fogantatástól kezdve védelmezné az emberi életet, a Fundacja Pro - Prawo do Zycia (Jog az Élethez Alapítvány) nevű szervezethez fűződik, és azt 450 ezer lengyel állampolgár aláírásával támogatta.

A jelenleg érvényben lévő 1993-as abortusztörvény amúgy is az egyik legszigorúbb Európában. Ennél korlátozóbb törvény csak Írországban és Máltán van, ahol az abortusz tilos. A lengyel jogszabály három kivételt tesz: ha a terhesség az anya egészségét vagy életét veszélyezteti, nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye, illetve ha a vizsgálatok azt jelzik előre, hogy a magzat súlyos és visszafordíthatatlan egészségkárosodással jönne világra.

Az életvédők tervezete ezeket a kivételeket is eltörölné. Abban az esetben pedig, ha az anya élete forog veszélyben, bíróság dönthetne a beavatkozás engedélyezéséről.

A szejm az EU-elnökség átvételének napján, július elsején tartott szavazáson első olvasásban nem utasította el a tervezetet, hanem továbbküldte az illetékes parlamenti bizottságoknak. A kormányzó Polgári Platform (PO), amely ellenzi a változtatást, megosztott volt: 108 képviselője támogatta a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) javaslatát a tervezet elutasítására, de 69-en ellene szavaztak, meghatározó politikusai pedig hiányoztak a szavazáskor. A 460 fős alsóházban 254 képviselő szavazott a törvénytervezet elutasítása ellen.

Az SLD bírálta a PO-t, hogy ezen a "szimbolikus, történelmi napon" nem volt elég bátorsága, és az "abortuszháború megindítása mellett döntött". Egyúttal bejelentette: még a választások előtt saját tervezettel áll elő, amely liberalizálná a jelenlegi törvényt. A terhesség 12. hetéig a nő kívánságára elvégeznék a beavatkozást, amit az egészségbiztosítás támogatna, akárcsak az in vitro megtermékenyítést (lombikbébi kezelés), valamint a fogamzásgátló szereket.

Utóbbiakért jelenleg teljes árat kell fizetni, kivéve ha az orvos hormonális vagy egyéb egészségügyi okból írta fel őket a nőnek. Emellett az iskolákban bevezetnék a szexuális nevelést, és az egészségbiztosítóval szerződött egészségügyi intézményeknek kötelezővé tennék abortuszok elvégzését.

Az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt viszont támogatja az életvédők kezdeményezését, amely mellett nyíltan kiállt a katolikus egyház is, sőt az aláírásgyűjtést szervezetileg is támogatta.

Megszólalt az ügyben Bronislaw Komorowski államfő is. Nem hagyott kétséget afelől, hogy sem a választások előtt, sem utánuk nem lát reális lehetőséget az érvényben lévő törvény megváltoztatására. "A jelenlegi előírások maximálisan jól védik a meg nem született életet. Egyidejűleg nem kényszerítik az embereket heroizmusra. Mert a heroizmus csak egyéni döntés eredménye lehet, jogi úton senkit sem szabad rákényszeríteni" - nyomatékosította.

A szigorítás ellenzői arra hivatkoznak, hogy már a jelenlegi törvény mellett is magas az illegális abortuszok száma, amin csak tovább rontana egy még korlátozóbb törvény. Nem kívánt terhességét Lengyelországban és külföldön (főleg Németországban és Szlovákiában) évente sok tízezer lengyel nő szakíttatja meg titokban.

A Szövetség a Nőkért és a Családtervezésért nevű civil szervezet szerint évente legkevesebb 80 ezer abortuszt hajtanak végre, de a szám akár 200 ezer is lehet. A beavatkozások 15 százalékát külföldön végzik el. Az engedélyezett abortuszok száma hivatalos statisztikák szerint évi 500 körül mozog. 2009-ben 122 illegális abortusz miatt indult büntetőeljárás.

A szigorítás ellenzői szerint nem tiltással, hanem tanácsadással, felvilágosítással, a fogamzásgátló szerek tb-támogatásával kellene megelőzni a nem kívánt terhességeket. Képmutatásnak tartják az életvédők érvelését, amely szerint a magzat élethez való joga előbbre való, mint az anyáé, ha az utóbbi élete veszélyben forog.

Ha az életvédőknek valóban fontos lenne az élet - állítják -, tettek volna érte, amikor pártjaik kormányon voltak. Létrehoztak volna például egy olyan egészségvédő rendszert, amely ténylegesen csökkentené az abortuszok számát. Több olyan intézményt nyitottak volna, ahol az érintett anyák a szülés után biztonságosan és a diszkrécióban bízva elhelyezhetnék gyermeküket, több lenne az egyedülálló anyák számára létesített otthon, ezek nem szűkölködnének anyagiakban, mint ma, az egyedülálló anyák gyermekei pedig nem tartoznának a társadalom legelesettebbjei közé.

Egyesek arra is figyelmeztetnek, hogy az Európai Unió soros elnökségét ellátó Lengyelországnak a legkevésbé sincs szüksége arra, hogy az abortusztörvény szigorításával kitegye magát az EU bírálatának.

 

forrás: Egészségkalauz