Hírek az abortuszról

Taktikáznak az abortusz ellen küzdő oroszok

Miközben Oroszországban gyakran a züllöttség, az erkölcstelenség hazájának minősítik az Egyesült Államokat, az ottani abortuszellenes mozgalom követendő modellé vált az azonos célt követő orosz aktivisták számára, akik az életpártit jelentő angol "pro-life" terminust is a sajátjuknak fogadták el.

Az abortusszal foglalkozó klinikáknál rendezett tiltakozó megmozdulások szilárdan beépültek a mozgalom tevékenységébe. A kampányra erős befolyást gyakorol az orosz ortodox egyház is, amely élvezi az orosz first lady, Szvetlana Medvegyeva és prominens politikusok támogatását. A Kirill pátriárka vezetése alatt társadalmi kérdésekben egyre gyakrabban megszólaló egyház kihasználja az oroszoknak azt a félelmét, hogy etnikai kisebbséggé válhatnak saját hatalmas országukban. 
Nemrégiben olyan törvénymódosításokat terjesztettek be a törvényhozás alsó házában, az állami dumában, amelyek bizonyos mértékig korlátozzák a terhesség-megszakítást. Az egyházmegyék által mozgósított demonstrálók Oroszország-szerte az abortusz veszélyeiről szóló röplapokat osztogattak a nemzetközi gyereknapon, és több száz léggömböt eresztettek a magasba Uljanovszkban, Vlagyimir Iljics Lenin szülővárosában, ezzel fejezve ki, hogy támogatják "az abortusz nélküli Oroszországot".
A kommunisták által a XX. század elején a nők felszabadításának szándékával népszerűsített abortusz általánosan elterjedt és könnyen hozzáférhető volt a szovjet korszakban. Ám miután a Szovjetunió a világon az első országként legalizálta az abortuszt, Joszif Visszarionovics Sztálin korlátozásokat vezetett be, mivel növelni akarta az ország népességét. Az utána következő korszakban azonban a szovjet nők gyakran többször is abortuszra kényszerültek, vagy azért, mert nehezen jutottak hozzá fogamzásgátló eszközhöz, vagy mert féltek tőle.

 

forrás: MIX online