Nyomtatás

Alapjogi kérdés az abortusz

Üdvözlik az igazságügyi uniós biztos éles kritikáját a civilek; a Patent Egyesület szerint jogos Viviane Reding fellépése a magyar kormány uniós pénzből megvalósított abortuszellenes kampányával szemben. A közösség eddig egészségügyi témaként kezelte az abortusz kérdését, de mivel Magyarországon a kormány korlátozni készül a nők egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférését, ez már esélyegyenlőségi és alapjogi kérdéseket vet föl.

 

Civilek is üdvözlik, hogy élesen kritizálta a magyar kormány abortuszellenes kampányát Viviane Reding. Az igazságügyi uniós biztos szerint az uniós pénzből készített abortuszellenes plakátok üzenetei nincsenek összhangban az EU Progress programjának célkitűzéseivel, ráadásul a magyar kormány nem erre kérte és kapta az EU-s pénzt. A biztos követelte a plakátok azonnali bevonását, illetve kilátásba helyezte, hogy felmondják a Progress szerződést, ami támogatás visszavonását jelentheti.

 A kampányt ellenző civilek szerint nem technikai részletekre vonatkozik Reding kritikája, pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma így értékelte a feddést. A szaktárca szerint csak az a baj, hogy eltérően értelmezték a Progress programot; mint fogalmaztak: a magyar kormány minél előbb pontot kíván tenni az ügy végére. A Patent Egyesület szerint viszont az abortuszt választó nőket gyermekgyilkosként tüntetik fel a bűntudatkeltő plakátok, ami ellentétes a program szellemiségével, amely a nők és férfiak közti egyenlőség előmozdítását célozza. A kormány kampánya kizárólag a terhességük megszakításáról döntő nőkről szól, ám a férfiak felelősségvállalását, szexuális viselkedését nem tematizálja.

A kormány abortuszellenes, örökbefogadást népszerűsítő - többek között a BKV járműveken és megállókban elhelyezett - poszterein az olvasható: "Azt is megértem, ha nem vagy még kész rám...". Egy magzatot ábrázoló kép alatt pedig nagy betűvel úgy folytatódik: "... De inkább adj örökbe, hadd éljek!" A plakáton arra is felhívták a figyelmet, hogy Magyarországon évente több ezer gyermek lesz abortusz áldozata, s közben másfél ezren várnak örökbe fogadható gyermekre.

Spronz Júlia, a Patent jogi szakértője felhívta a figyelmet, hogy az unió eddig egészségügyi vonatkozásban, tagállami hatáskörként kezelte az abortusz kérdését, de Magyarország esetében ettől eltér. Nem véletlenül, az EU-biztos fellépése világossá tette, hogy a kormány abortuszellenes kampánya ellentétes a nők és férfiak esélyegyenlőségével.

Ha egy állam korlátozni készül egy társadalmi csoport - jelen esetben a nők - egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférését, az egyben a csoport hátrányos megkülönböztetését is jelenti. Ez pedig már nem egészségügyi, hanem az EU figyelmére is számot tartó esélyegyenlőségi, alapjogi kérdés.

Emlékeztetett, a magyarok 71 százaléka ellenzi az abortusz mai szabályozásának megváltoztatását. Az abortuszok száma folyamatosan csökken, ami akár fel is gyorsulhatna, ha a fogamzásgátló eszközök állami támogatása a mai 0 forintról felemelkedne - tette hozzá Spronz Júlia.

A kabinet kampányának üzenete egybecseng Semjén Zsolt februári kijelentesével. A KDNP-elnök pártja küldetésének nevezte, hogy kiálljon a "magzati korukat élő embertársaik mellett". Szerinte sem lehet ráerőltetni a társadalomra egy olyan törvényt, amit a többség nem fogad el, de a kabinet célja, hogy minél inkább meggyőzze az embereket: védeni kell a megfogant életet.

Szakemberek viszont állítják: egy felvilágosító kampánynak a fogamzásgátlásra kell koncentrálnia, a cél ugyanis a megelőzés és nem a terhesség kezelése. Hatásos megelőzésnek azt tartanák, ha felvilágosító kampányok lennének az iskolákban, ingyen óvszert osztogatnának a tizenéveseknek vagy ingyenessé tennék a fogamzásgátló tablettákat.

Nem a tiltás a megoldás

- A WHO szerint a művi terhességmegszakítás szabályainak szigorítása nem jelent megoldást a népességfogyásra
- A tiltás növeli az illegális abortuszok számát, és az abortuszturizmust
- Írországban a korlátozás miatt évente több mint 5000 nő utazik külföldre abortuszt végeztetni
- Lengyelországban az abortusztörvény ellenére nem nőttek a termékenységi mutatók, sőt, a szigorú törvény óta folyamatosan csökkennek

forrás: Népszava