Nyomtatás

A PATENT Egyesület abortuszról szóló információs honlapja


patent-logoA PATENT Patriarchátust Ellenzõk Társasága Jogvédõ Egyesület azért hozta létre ezt a honlapot, mert várható az abortusz nyílt vagy burkolt szigorítása Magyarországon, így a nagyközönségnek megfelelő információkra van szüksége, hogy véleményt alkothasson ebben a kérdésben. Ahogy egyre inkább politikai témává válik az abortusz szigorítása, arra számítunk, hogy egyre inkább szükség lesz például a tudományos kutatásokra alapuló tények ismeretére. Sok félinformáció és tévhit van a köztudatban. Egyes esetekben azért, mert tudatosan elhallgatják azokat az ismereteket, amelyek nem alaklamasak bűntudat keltésére és arra, hogy a nőt a magzat megtartása késztessék. Ráadásul ennek a tendenciának az erősödése várható azzal, hogy a kormány meg akarja győzni a lakosságot arról, hogy az abortusz gyilkosság, hogy aztán az abortuszt betilthassa. Ezért a tények mellett fontosnak tartjuk azoknak a jogfilozófiai nézeteknek az ismertetését, amelyek alternatívái az abortuszt gyerekgyilkosságként bemutató álláspontnak.

Nem foglalkozunk a honlapon az abortusz, mint egészségügyi eljárás ismertetésével, illetve nincsenek ellenőrzött információink olyan egészségügyi szolgáltatókról (klinikákról, nőgyógyászokról), amelyek vagy akik a nők emberi jogiat és méltóságát tiszteletben tartó módon végzik a beavatkozást.

Úgy gondoljuk, hogy az abortuszhoz való jog a nők emberi joga ahhoz, hogy saját maguk dönthessenek a testükről, életükről, eldönthessék, hogy tudnak-e emberhez méletó életet biztosítani a megszületendő gyereknek vagy sem, illetve a nők joga, hogy meg legyenek védve a terhességre kényszerítéstől – amely a kínzás, a megalázó és embertelen bánásmódok egyik fajtája. Az emberi jogok e körével foglalkozik ez a honlap.

Ez a honlap a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet és a Center for Reproductive Rights támogatásával jött létre.