Tények az abortuszról
Tények az abortuszról

Csökkenti-e az abortusztilalom az abortuszok számát? Veszélyes-e az abortusz? Okoz-e pszichológiai károsodást? Megoldja-e az abortusztilalom a népességfogyást? Lehet-e szigorítani az abortuszt az abortusztörvény módosítása nélkül? Cikkünk a hasonló című szórólap részletesebb változata - amennyiben csak egy gyors áttekintést keres, kattintson a szórólapért. Ugyanerről a témáról lásd még videónkat.

Mit gondol a magyar lakosság a terhesség-megszakítások számáról? Milyen feltételekhez kötnék az abortuszt? Szigorítanának-e a jelenlegi szabályozáson? Engedélyeznék-e az abortusztablettát Magyarországon? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Medián Közvélemény-kutató Intézetet 2013 szeptemberében végzett reprezentatív felmérése.
2013. január 22.

Az abortusztabletta

A Magyarországon regisztrált Medabon nevű készítmény orvosi felügyelet mellett, kórházi körülmények között tenné lehetővé a terhességmegszakítást, ami a tapasztalatok szerint jóval kevésbé terheli meg a nők szervezetét mint a művi abortusz. Használatát a WHO és a magyar szülészeti szakmai kollégium is támogatta, és bár 2007-ben és 2009-ben is próbálták behozni a magyar piacra, az eljárások elakadtak. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet ugyan 2012 májusában megadta a forgalomba hozatali engedélyt a szernek, az egészségügyi államtitkárság arra hivatkozva, hogy a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, úgy döntött: a készítmény beszerzésére, forgalmazására, illetve OEP-támogatására nem kerül sor. Arra a kérdésre, hogy milyen fórumon és kik folytatnak szakmai vitát a gyógyszerről, az államtitkárság nem tudott ezidáig választ adni.

Tóth Eszter Zsófia

Az abortusztilalom a tiltott művi vetélések számát növeli, ezzel veszélyeztetve a nők egészségét. A szocialista időszak abortuszpolitikájának és az egyéni megéléstörténeteknek feldolgozása még várat magára. Azonban az első lépések megtörténtek, többek között Horváth Sándornak az 1950-es évekbeli sztálinvárosi abortuszpolitikáról írott könyv fejezetében.(1) A szakirodalom mellett cikkem saját interjúkutatásom elbeszélői segítségével, a kor sajtóján és irodalmi művein keresztül mutatja be, milyen volt a szocialista abortuszpolitika.

Olvassa el beszámolónkat a 2012. január 27-én tartott konferenciánkról, amelyet abból az alkalomból tartottunk, hogy január 1-től az alaptörvény a fogantatástól rendeli védeni a magzatot, így könnyen napirendre kerülhet az abortusz szigorítása. Előadást tartott dr. Spronz Júlia, egyesületünk vezető jogásza arról, milyen jelek utalnak az abortusz várható szigorítására. Dr. Johanna Westeson, a Reprodukciós Jogok Központja szakértője arról beszélt, hogy a nemzetközi emberi jogi egyezmények kizárják az élethez való jog magzatra való kiterjesztését. Dr. Rodica Comendant, aki többek között WHO-nak is dolgozott szakértőként, előadásában felvázolta, milyen pusztító közegészségügyi hatásai lennének egy esetleges abortusztilalomnak. Katarzyna Pabijanek, az ASTRA Közép-kelet Európai Regionális Hálózat a Szexuális és Reprodukciós Egészségért és Jogokért koordinátora a lengyel nőket sújtó majdnem teljes abortusztilalomról beszélt. Végül Jon O'Brien, a Catholics for Choice (Katolikusok a Választás Mellett) nevű szervezettől arról beszélt, hogy valójában nem a katolikus hívők, hanem a katolikus vallási hierarchia akarja az abortusz szigorítását.

A TASZ videójában munkatársunknak, dr. Spronz Júliának a 2011. április 15-i, alkotmányozás elleni tüntetésen elhangzott beszédét hallgathatja meg.

 

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és a New York-i székhelyű Reprodukciós Jogok Központja (Center for Reproductive Rights) közös háttéranyaga áttekinti, hogy a különböző európai országok hogyan szabályozzák – ha egyáltalán – a magzati élet védelmét alkotmányukban, és hogy a nemzetközi emberi jogi dokumentumok közül egy sem garantálja a magzat élethez való jogát. A háttéranyag figyelmeztet, hogy az új alkotmány szövege könnyen a nők magánélethez, méltósághoz, autonómiához, magánélethez, élethez és személyes biztonsághoz, illetve az egyenlő bánásmódhoz valamint a diszkriminációmentességhez való jogának csorbulásához vezethet. Háttéranyagunkat 2011 márciusában bocsátottuk az alkotmányozásban érdekelt országgyűlési késpviselők rendelkezésére. A háttéranyagot itt töltheti le pdf formátumban.

Finom manipuláció, kedves félreinformálás címen jelentettük meg kutatási eredményeinket arról, hogy mi történik az abortuszt megelőző kötelező tanácsadás során a Családvédelmi Szolgálatoknál (CSVSZ). Az elemzés hosszabb változatát és rövidített összefoglalóját is olvashatja alább.

2011. július 12.

Posztabortusz-szindróma

Az elmúlt két évtized legmagasabb színvonalon végzett kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy bár vannak nők, akiknek megrázó élmény az abortusz, a legtöbb nőnek nem okoz pszichés megbetegedést a beavatkozás. A Guttmacher Intézet Abortion and mental health című szakértői anyagát magyar nyelven olvashatja.

Mivel a magyar kormány Lengyelországot tarja követendő példának abortusz tekintetében, fontos megismerni az abortuszt súlyosan korlátozó országban élő nők tapasztalatait. A Lengyel Szövetség a Nőkért és a Családtervezésért 2005-ös kiadványának magyar fordítását innen töltheti le pdf formátumban.

Ide kapcsolódik egyik hírünk, amely szerint a kiadvány első esettanulmányában szereplő Alicja Tysiąnc pert nyert Strasbourgban a lengyel állam ellen, mivel az a gyakorlatban nem biztosította hozzáférését a lengyel törvények szerint őt megillető abortuszhoz. A hírt itt olvashatja.

Tények és tévhitek az abortuszról

Rövidebb, szórólap formában

tenyek_tevhitek_szorolap

Az abortusztabletta

Rövidebb, szórólap formában

abortusztabletta

Abortusz a szocialista időszakban

Marx

Tóth Eszter Zsófia cikke a szakirodalom mellett saját interjúkutatásának elbeszélői segítségével, a kor sajtóján és irodalmi művein keresztül mutatja be, milyen volt a szocialista abortuszpolitika.