Petíció

Követeljük az abortusztabletta hozzáférhetővé tételét Magyarországon!

{youtube}elIetZXtdt8{/youtube}Az abortusz nehéz döntés, és minden nőt megillet, hogy az eljárás módját maga válassza meg. Követeljük, hogy a kormány tegye elérhetővé a tablettás abortuszt az állami egészségügyben, és hogy a nők maguk választhassák meg, az abortusz melyik formájával kívánnak élni!

Támogassa Ön is a magyar nők választásának jogát!

Kérjük, adja meg azt a települést, ahol él, hogy bemutathassuk, milyen sokféle ember támogatja a nők választási jogát.

Az aláíráskor megadott adatok az e-mailcím kivételével nyilvánosak.

 

Petíció aláírása

Háttér

Az abortusztabletta Magyarországon orvosi felügyelet mellett a terhesség 8. hetéig tenné lehetővé annak megszakítását. Ez a módszer a tapasztalatok szerint jóval kevésbé terheli meg a nők szervezetét mint a művi abortusz. Használatát mind a WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, mind a magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium támogatja. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet ugyan 2012 májusában megadta a forgalomba hozatali engedélyt a szernek, az egészségügyi államtitkárság arra hivatkozva, hogy a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, úgy döntött: a készítmény beszerzésére, forgalmazására, illetve OEP-támogatására nem kerül sor. Arra a kérdésre, hogy milyen fórumon és kik folytatnak szakmai vitát a gyógyszerről, az államtitkárság nem tudott eddig választ adni.

A készítmény tehát Magyarországon jelenleg nem érhető el. Egy budapesti magánklinikán két évig alkalmazták a tablettás eljárást egyedi importengedéllyel, azonban a politikai nyomás miatt 2012 szeptemberében fel kellett függeszteniük a gyógyszeres terhességmegszakítást. Ennek következtében az utóbbi időben egyre többen utaznak külföldre – főképp Ausztriába - gyógyszeres abortuszra. Az egyik ismert bécsi klinikára hetente 4-6 magyar nő érkezik terhességmegszakítás céljából. Első sorban azért oda mennek, mert ott választhatják a gyógyszeres módszert.

Az abortusztabletta a 80-as évek végén került forgalomba, jelenleg a világ 37 országában alkalmazzák, így az Egyesült Államokban és Kínában is. Franciaországban és Svédországban a terhességmegszakítások nagyobb részét már így végzik.

Semmiképpen sem állítható, hogy a gyógyszeres eljárás egyértelműen jobb, vagy hogy a sebészeti terhességmegszakítás már múlt századi és barbár módszernek számít. A gyógyszeres abortusz egyrészt orvosi kérdés, másrészt a terhességmegszakításon áteső nőket érintő ügy. A gyógyszeres terhességmegszakítást kérő nők nagy része két fő okkal indokolja, miért ezt az eljárást választja. Egyrészt úgy látják, hogy így a legnagyobb az esélye annak, hogy később is teherbe eshetnek, másrészt fontos nekik, hogy a beavatkozás közben megmaradjon a testük feletti kontroll.

{petition id="abortusz" fields="city"}