Hírek az abortuszról

Csehországban is legális az abortusztabletta

Hétfőtől huszonöt európai államhoz hasonlóan Csehországban is legális az abortusztabletta, amely a nők számára kíméletesebbé és szövődményektől mentessé teszi a terhesség művi megszakítását – tájékoztatta lapunkat a Cseh Nőgyógyászati Társaság (CGPS) elnöke.

 

Vladimír Dvorák elmondta, hogy a tablettát nem lehet majd a gyógyszertárakban megvásárolni, s még a házi orvos sem írhatja fel, vagyis ugyanolyan feltételekhez kötött, mint az eddigi interrupciós módszer.

– Ilyen korlátozás ugyan a legtöbb országban nincs, mi azonban tiszteletben tartjuk ezt a rendelkezést is – tette hozzá. Közölte azt is, hogy a nők terhességük 49.napjáig kérhetik ezt a tablettát, amelyből négyet kell bevenni: a Mifegynből – amely megállítja a magzat további fejlődését – egyszerre hármat, majd harminchat órával később egyet a Mispregnolból, amely kilöki azt a szervezetből.

A folyamatot, valamint a nő állapotát kórházban vagy más egészségügyi intézményben ellenőrzik. Az abortusztablettákért összesen 3500 koronát (hozzávetőleg 40 ezer forint) kell fizetni, amelyből a biztosító semmit sem térít meg.

 

forrás: nol.hu