Hírek az abortuszról

Abortuszturizmus - Christian Fiala budapesti előadása

Dreissiger Ágnes

Christian Fiala, az egyik neves bécsi klinika professzora 2012 októberében a Patent Egyesület meghívására érkezett Budapestre, hogy az abortuszturizmusról tartson előadást. A kérdés az után vált különösen aktuálissá, hogy a magyar kormány még szeptemberben döntött úgy: nem ad zöld utat az abortusztablettának. Annak ellenére döntöttek így, hogy a tablettát világszerte évtizedek óta használják, a WHO ajánlásával az egyik legbiztonságosabb módszer a nem kívánt terhességek megszakítására. A különböző politikai csatározások, sárdobálások, illetve mindenféle szakmaiságot nélkülöző döntés egyértelmű vesztesei ezáltal a magyar nők lettek, akiket a kormány abortuszpolitikája megfoszt a szabad választás lehetőségétől.

Hogy ez mennyire így van, Christian Fiala előadása is rámutatott. A húsz éve praktizáló orvos szerint az abortusz magyarországi szabályozásának középkorra jellemző korlátozásával furcsa nehézségeket gördítenek a nők elé. „Szomorú, hogy ezért másik országba kell utazniuk, ugyanis ennek egy alapvető egészségügyi beavatkozásnak kellene lennie" – jegyezte meg Fiala, aki szerint az abortuszturizmus okait a nem megfelelő jogszabályokban kell keresni, hogyha azok nem jól reflektálnak a nők valós jogi igényeire. Például azokban az országokban, ahol nincs túlszabályozva az abortusz kérdése, alacsony az abortuszok aránya. Hetente átlagosan négy-hat magyar nő fordul meg náluk, Ausztriában ugyanis legálisan választhatják a tablettás magzatelhajtást is. De nem csak emiatt mennek magyar nők Bécsbe, hanem azért is mert kedvesebben is bánnak velük, mint itthon.

abortuszturizmus_eloadas

A szülész-nőgyógyász elmondta: nem egy magyar páciens panaszkodott arra, hogy Magyarországon az orvosok és a műtét előtti kötelező tanácsadáson is sértően és tiszteletlenül bánnak velük (a tanácsadásról szóló kutatásunkat lásd itt), sokan kínosan érzik magukat, hogy egy idegen embernek kell magyarázkodniuk, miért akarják megszakíttatni a terhességet.

Fiala megpróbált rávilágítani a választást ellenzők logikájára is: egy olyan plakátot mutatott, amelyen a méhben egy jól fejlett baba látható, alatta az aláírással: neki is joga van az élethez. Ezzel a szándékos manipulációval az abortuszt ellenzők azt a látszatot keltik, mintha egy hathetes petezsák egy már élő kisbaba lenne. Ha nem ezt tennék, hanem egy petezsákkal kampányolnának, máris megdőlne a tézisük, miszerint a sejtcsomó (szerintük= kisbaba) is ember. Márpedig – teszem hozzá én Fiala gondolatához – a tablettával lényegében a nulladik héttől elvégezhető az abortusz, amikor az embrió még távolról sem emlékeztet az emberre, így a tablettás abortusz bevezetése erősen aláásná azt a kommunikációt, amely egyenlőséget tesz a magzat és a gyerek közé.

A professzor arról is beszélt, hogy az abortuszt mindig az elnyomó politikai rezsimek akarják korlátozni. Ausztriában először Mária Terézia korlátozta az aborviagratuszt, akinek ágyútölteléknek kellettek az Osztrák-magyar Monarchia lakosai. Később Hitler tiltotta be, aki az ária faj felemelkedését várta ettől az intézkedéstől, és akinek a parancsára ki Bécsben is végeztek a háború végén egy abortuszokat végző nőt.

A professzor nem érti, Magyarországon miért képezi vita tárgyát a tabletta, ha azt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) is elfogadta, és szerepel az alapvető gyógyszerek listáján. Fiala rámutatott arra az igazságtalanságra, hogy míg az abortusztabletta igen biztonságos, addig a Viagrát, amikor férfiak testi önrendelkezéséről van szó, otthon használhatják annak ellenére, hogy az erekciót okozó pirula halálozási aránya olyan magas, hogy csak kórházban, orvosi felügyelet mellett lenne szabad alkalmazni. A tablettás terhességmegszakítást a WHO biztonságos módszernek ajánlja az első trimeszterben a tízedik hétig, a második trimeszterben pedig a 12–22. hét között. „Olyan ez, mintha annak az embernek, aki balesetet szenved az autójával, nem nyújtanánk azonnali segítséget, hanem várnánk, hogy szenvedjen még egy kicsit. A nem kívánt terhesség is baleset, amiben a nőnek segítségre van szüksége."